Veelgestelde vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Onderhoud van uw schoorsteen is belangrijk omdat bij het stoken onverbrande deeltjes ontstaan die in het rookkanaal terechtkomen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag (creosoot) Vliegt deze laag in brand dan is schoorsteenbrand een feit.

Naast het brandgevaar kan door verstopping van uw schoorsteen (aanslag door onvolledige verbranding vogelnesten, takken en stenen etc.) verbrandingsgassen terugslaan de kamer in, waardoor er gevaar ontstaat voor koolmonoxidevergiftiging.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Bij openhaarden en gashaarden en soms ook bij uw CV installatie is het noodzakelijk om één maal per jaar* de schoorsteen te laten vegen of te laten controleren, dat gebeurd meestal via het dak maar het kan ook van binnen in huis gebeuren.

*Bij veel gebruik van een openhaard of houthaard is het aan te raden de schoorsteen meerdere malen per jaar te laten vegen. .

Wat kan ik doen om schadelijke effecten voor de gezondheid te voorkomen?

Door te kiezen voor toestellen op gas en gesloten toestellen beperkt U de kans op schadelijke effecten.

Ook op de manier waarop U stookt kunt U veel schadelijke effecten sterk verminderen:

  • • Laat Uw stooktoestel en schoorsteen installeren door "DE WAAKVLAM" en laat Uw schoorsteen minstens één keer per jaar door ons vegen;
  • • Stook alleen geschikte brandstoffen;
  • • Stook niet bij mistig of windstil weer;
  • • Ventileer Uw woning goed tijdens het stoken;
  • • Laat U bij de aankoop van een stooktoestel adviseren over het vermogen van het toestel.

Hoe kan ik stoken met zo min mogelijk negatieve effecten voor het milieu?

Er zijn open haarden en kachels verkrijgbaar die op aardgas gestookt worden. Sommigen met aardgas gestookte toestellen met imitatie houtblokken zijn vrijwel niet van met hout gestookte vuren te onderscheiden. Ze zijn goedkoper in gebruik, comfortabel en stoten weinig schadelijke stoffen uit.

Als U vaste brandstoffen wilt stoken, kunt u het beste een toestel met een hoog rendement aanschaffen, zoals een tegel-of speksteenkachel.

Stook een toestel dat past bij de ruimte, stook de juiste brandstoffen en zorg dat het rookkanaal goed is afgestemd op Uw toestel.

Hoe kan ik zien of ik goed stook?

U kunt letten op de kleur van Uw rook die uit Uw schoorsteen komt:

donkere rook duidt op een onvolledig verbrandingsproces. Dit kan komen door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of te natte ????? of voor het toestel ongeschikt brandstof. (kijk of er een geschikte trekkap op Uw schoorsteen staat, of laat u door ons informeren.

Witte of kleurloze rook wijst erop dat het verbrandingsproces optimaal verloopt. De kleur van de vlam is ook belangrijk als het vuur goed brandt, zijn de vlammen helder geel en gelijkmatig.

Een oranje, instabiel flakkerende vlam duidt op onvolledige verbranding. Onvolledige verbranding kan schadelijk voor uw gezondheid wezen.Zorg dat uw verwarmingsinstallatie en geiser goed in orde worden gehouden. Laat ze regelmatig door De Waakvlam nakijken.

Gebruik verplaatsbare kachels alleen in goed geventileerde ruimtes. Houd dekens, kleding en alles wat in brand kan raken uit de buurt van hittebronnen, gebruik geen verlengsnoeren om elektrische kachels te laten werken tenzij u zeker weet dat de verlengkabel geschikt is voor het vermogen dat de kachel verbruikt. Denk er daarbij aan dat opgerolde kabel slechts een derde van het vermogen mag doorlaten van een afgerolde kabel. Draagbare kachels die werken op brandstof zoals gas of petroleum verbruiken zuurstof en kunnen in slecht geventileerde ruimtes schadelijke gassen produceren en vul de brandstofvoorraad in de kachel alleen aan als deze is afgekoeld en doe het buitenshuis. Laat de schoorsteen regelmatig vegen door De Waakvlam . Slecht geveegde schoorstenen kunnen in brand raken. Houdt brandbare stoffen uit de buurt van kachels en open haarden. Ze kunnen ongemerkt verhit raken en opeens vlam vatten.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide (CO) is dodelijk gas dat u niet kunt ruiken of proeven. Toch zijn er een aantal zaken die mogelijk op de aanwezigheid van CO kunnen duiden: het beslaan van ramen in de kamer waar wordt gestookt of het vettig worden van dubbel glas. Ook wanneer u last krijgt van branderige ogen, hoofdpijn of flauw dreigt te vallen, kan er sprake zijn van koolmonoxide. Buiten het feit dat centrale verwarmingsinstallaties, gaskachels, (bad)geisers en schoorstenen in goede staat moeten zijn, dient u altijd voor voldoende ventilatie in de woning te zorgen. Bij slecht onderhouden schoorsteenkanalen kan de brandweer, indien er koolmonoxide wordt gemeten, een stookverbod opleggen.

Facebook

Contact

U kunt contact met ons opnemen doormiddel van onderstaande gegevens.

Gastechnisch installatiebedrijf de Waakvlam
Katendrechtse Lagedijk 465d (Showroom)
3082 GC Rotterdam
Tel: 010-4811193
Email: info@dewaakvlam.com
K.v.K 24282561 te Rotterdam

U kunt ook gebruik van ons contactformulier op deze pagina.